Kies je beits of lak?
Wat is het verschil?

Wil je je tuinhuis, schutting of tuinbank een kleur geven en goed beschermen tegen weersinvloeden en schadelijke uv-straling, dan kun je het behandelen met beits of lak. Het beschermen van tuinhout is van levensbelang voor de levensduur van het hout. Maar het oog wil ook wat en een goed geschilderd of gebeitst tuinhuis ziet er ook gewoon mooi en verzorgd uit. Maar kies je voor beitsen of lakken? Ga je voor verf of toch voor beits. Wij leggen je graag het verschil uit zodat je een goede keuze kunt maken.

Optisch verschil beits en lak

Allereerst zit er optisch een groot verschil tussen transparante beits en verf of lak. Bij het gebruik van transparante beits en transparante kleurbeitsen blijven de houtstructuur en houtnerf zichtbaar. Dat geeft een natuurlijke uitstraling aan je tuinhuis, schutting of tuinbank. Lak en verf daarentegen zijn dekkend en laten niets zien van de structuur. Er bestaat ook een dekkende beits, die net als lak en verf, niets laat zien van de houtstructuur. Het geeft visueel min of meer hetzelfde effect als lakverf.

Alleen lak en verf is verkrijgbaar in hoogglans, mat en zijdemat. Beits is altijd mat of zijdemat. Er zijn verschillende kleuren beits en lak verkrijgbaar. De variëteit in kleuren van lak en verf is veel groter dan die van beits. Verf is in bijna elke denkbare kleur verkrijgbaar.

Voor beits geldt, hoe meer lagen je aanbrengt, hoe dieper de kleur wordt. Zwarte beits is de laatste jaren erg populair en zie je op veel schuttingen, tuinhuisjes en ander tuinhout terug.

De werking van beits en lak

Hout dat gebeitst is, heeft een zogenoemde open structuur en is vochtregulerend. Vocht dat in het hout zit kan zo naar buiten treden. Dat is anders bij lak en verf, die door de laklaag het hout afsluiten. Er kan geen vocht meer in of uit. Een ander groot verschil tussen lak en beits is dat je bij lak een grondverf nodig hebt en bij beits niet.

Tip! Gebruik liever geen lak als er na behandelen nog vocht in het hout kan trekken, bijvoorbeeld als niet alle zijden van het hout gelakt kunnen worden.

Naast een vochtwerende of regulerende werking beschermt beits, lak en verf het hout ook tegen de invloeden van de zon, of beter gezegd, de schadelijk uv-straling. Lees hier meer over de werking van natuurlijke beits.

Aanbrengen van beits en lak

De voorbehandeling van je tuinhout voor beits en lak zijn vergelijkbaar. Voordat je begint moet het oppervlak vetvrij zijn. Een grondige reiniging en ontvetting van tuinhuis, tuinbank of schutting zijn dan ook gewenst. Afnemen met water en zeep werkt prima. Wacht wel voordat je verder gaat met beitsen of lakken totdat het hout droog is. Je kunt ook thinner of ammoniak gebruiken, dat vervliegt sneller, maar het is niet goed voor het milieu en kan het hout verkleuren. Het is geen uitzonderling dat het hout daardoor zelfs wit uitslaat.

Om de beits en lak beter te laten hechten is opschuren gewenst. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier om zo min mogelijk krassen te maken want die blijven zeker bij transparante beits, zichtbaar. Tot slot is afstoffen van groot belang. Stof hindert de lak en beits bij de aanhechting. Hiervoor kun je een gewone huishoudstoffer gebruiken. Toch is het beitsen van hout gemakkelijker dan lakken. Je hoeft het minder nauwkeurig af te lakken en bij verf dien je eerst een grondverf aanbrengen voor een betere hechting.

Het aanbrengen van Fungi Force is een stuk eenvoudiger. Het kan gewoon op onbehandeld hout worden aangebracht. Voorbehandelen van het hout is niet nodig. Lees hier meer over het verwerken van Fungi Force.

Wat is beter voor het milieu?

Omdat je tuinhuis, tuinbank of schutting langer meegaat door het te beitsen of te lakken, ben je in principe al goed bezig voor het milieu. Toch bevatten de meeste beitsen en lakken wel schadelijke stoffen en veel chemicaliën, zoals metaalzouten en biocides. Deze worden toegevoegd voor betere werking, gemakkelijke verwerking en snellere droging. Voor het milieu en onze gezondheid zijn deze toevoegingen niet goed. Beits en lak moet dan ook bij het klein chemisch afval worden gezet. Een alternatief is Fungi Force, een 100% natuurlijke zwarte beits die nauwelijks voorbehandeling nodig heeft.

Beste alternatief voor lak en beits

Heb je geen zin in de voorbehandeling van je tuinhout en wil je ook nog iets goeds te doen voor mens en milieu? Gebruik kan in plaats van traditionele beits of lak, een Fungi Force zonder chemicaliën die op onbehandeld hout kan worden aangebracht. Fungi Force is de eerste transparante zwarte beits zonder gebruik van chemicaliën op waterbasis. Een eenvoudig aan te brengen duurzame oplossing voor de bescherming van alle tuinhout.

Bestel nu natuurlijke zwarte beits

Ben je overtuigd van Fungi Force en wil je je schutting, tuinhuis of ander tuinhout zwart beitsen? Bestel dan nu jouw 100% natuurlijke houtbescherming. Fungi Force is verkrijgbaar in blikken van 0,75 l en 2,5 l. Goed om circa 6 m2 resp 20 m2 hout mee te behandelen en voor vele jaren te beschermen.