Aanbrengen en onderhoud
FUNGI FORCE

Aanbrengen Fungi Force

Het aanbrengen en verwerken van Fungi Force is heel eenvoudig. De natuurlijke zwarte beits bestaat uit twee componenten die na elkaar worden aangebracht op het te behandelen hout. Begonnen wordt met het aanbrengen van de biofinish. Wanneer deze droog is, wordt de oilfinish aangebracht.

We lichten de verschillende stappen hieronder verder toe.

Voorbehandelen hout

Fungi Force kan worden aangebracht op droog en onbehandeld hout. Aanbrengen op nat hout verlengt de droogtijd waardoor de kans bestaat dat de biofinish er bij regen afspoelt. Het is verstandig om voor de behandeling van het hout, stof, zand, insectjes en dergelijke te verwijderen met een borstel. Ondanks dat de schimmeloplossing niet schadelijk is voor de natuur en insecten is het wel ze prettig deze te verwijderen. Je kunt hiervoor een gewone huishoudstoffer gebruiken. Daarna kan begonnen worden met het aanbrengen van de zwarte schimmeloplossing; de biofinish.

Aanbrengen biofinish

Voor het gebruik van de biofinsh, dien je deze goed te roeren en niet te verdunnen. Gebruik voor het aanbrengen ervan bij voorkeur een vachtroller. Eventueel kan de schimmeloplossing ook worden aangebracht met een grote kwast al naar gelang wat het prettigste werkt voor de klus. De biofinish trekt direct in het hout. Het aanbrengen van een dikkere laag heeft geen invloed op de werking noch de dekking van de biofinish.

Let op, Fungi Force niet aanbrengen beneden de 10°C of bij regenachtig weer.

Één laag biofinish aanbrengen volstaat. Omdat de schimmeloplossing een levende coating is en bij aanvang nog niet volgroeid, kleurt deze na verkoop van tijd dieper zwart. Dit kan wel tot 6 maanden duren. Wil je direct een diepzwarte dekking? Dan kun je een tweede en desgewenst een derde laag biofinish aanbrengen. Laat iedere laag biofinish wel elke keer minstens 24 uur drogen. Tussen de lagen door is het behandelen van het hout, zoals schuren of afstoffen, niet nodig.

Gebruik oilfinish

Tot slot wordt een dunne laag oilfinish aangebracht. Laat hiervoor de aangebrachte schimmellaag minimaal 24 uur drogen. De oilfinish kan het beste worden aangebracht met een verfroller. Na aanbrengen van de oilfinish is de behandeling klaar en is het hout direct beschermd tegen weersinvloeden. Ook worden eventuele schadelijks schimmels vanaf nu uit het hout geweerd.

Onderhoud Fungi Force

Jaarlijks dient de biofinish te worden nagekeken en te worden voorzien van extra lijnolie wanneer de schimmellaag minder zwart wordt. De schimmel heeft dan te weinig voeding. De lijnolie kan dan eenvoudig met een verfroller worden aangebracht.

Reinigen gereedschap

Zowel de biofinish als de oilfinish bevatten geen schadelijke chemicaliën en daarom kan gereedschap met water en groene zeep worden gereinigd.

Verbruik Fungi Force

Het verbruik van Fungi Force ligt tussen de 6 en 10 m2 per liter. Dit heeft te maken met een aantal factoren. De belangrijkste daarvan zijn hoe droog het hout is, de ruwheid van het hout en de houtsoort.

In droog hout kan meer vocht trekken dan in vochtig hout. Daarom, hoe droger het hout is, des te hoger is het verbruik van Fungi Force per m2. Let er op, wanneer het hout vochtig is, bijvoorbeeld na een regenbui, kan de schimmelcoating niet goed in het hout trekken. Wacht daarom altijd tot het hout op zijn minst iets droog is.

Hoe ruwer het hout is (in jargon heet dit fijnbezaagd, of eventueel grof geschuurd), des te beter kan de schimmelcoating in het hout trekken. Voor de werking van Fungi Force is dat positief, echter het verbruik per m2 neemt daardoor wel toe. Als het hout te glad is (opgeschuurd), kan de schimmelcoating niet goed hechten aan het hout.

Iedere houtsoort heeft z’n eigen dichtheid. Zo is hardhout dichter en zwaarder dan zachthout. En hoe dichter het hout is, hoe minder goed de schimmelcoating in het hout kan trekken. Het verbruik van Fungi Force coating per m2 is dan ook lager bij hardhout. Bij zachter hout is het verbruik coating per m2 hoger.

We adviseren om het hout twee keer met een DUNNE laag Fungi Force schimmelcoating te behandelen. Dit geeft een mooiere dekking. Het is echter niet noodzakelijk want uiteindelijk kleurt ook eenmaal behandeld hout na verloop van tijd egaal zwart. Dit kan echter wel meerdere maanden duren. Nabehandelen met de Fungi Force Oilfinish is altijd noodzakelijk.

Bij normaal gebruik is het verbruik volgens onderstaande tabel:

 

Inhoud Oppervlakte
1 l ca 6 m2 Nu bestellen
2,5 liter ca 15 m2 Nu bestellen

Overtuigd van Fungi Force?

Ben je overtuigd van Fungi Force? Bestel dan nu jouw 100% natuurlijke houtbescherming. Fungi Force is verkrijgbaar in blikken van 1l en 2,5l. Goed om circa 6 m2 resp. 15 m2 hout mee te behandelen.