Je tuinhuis,
zwart beitsen of zwart schilderen

Tuinhuisjes zijn populair. Ze zijn handig en optisch een verrijking voor menig tuin. De meeste tuinhuisjes zijn van hout, daarom is het raadzaam je tuinhuis te beitsen of schilderen. Een bescherming tegen de weersinvloeden zijn in ons land nou eenmaal noodzakelijk. Veel tuinhuisjes worden zwart gebeitst. Zwarte beits geeft tuinhuisjes een mooie natuurlijke uitstraling waarbij de nerf en houtstructuur goed zichtbaar blijven. Daar raak je niet snel op uitgekeken. Daarnaast is mat zwart niet erg vlekgevoelig.

Maar, er meer mogelijkheden om je tuinhuis te beschermen en te verfraaien. Zo kun je je tuinhuis zwart schilderen of lakken, behandelen met olie of onbehandeld laten. Dat laatste raden we af omdat je tuinhuis dan is overgeleverd aan de weergoden en niet erg lang meegaat.

Tuinhuis beitsen

Zoals aangegeven is het zwart beitsen van je tuinhuis erg populair. Sowieso is beitsen populair. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren in zowel transparant als dekkende beits. De transparante beits laat de houtstructuur en nerven zichtbaar, dat geeft een natuurlijke uitstraling van je tuinhuis. Beits heeft een zogenoemde open structuur en is daardoor vochtregulerend. Vocht dat in het hout zit kan zo uit het hout. Dat is anders bij lak en verf, die door de laklaag het hout afsluiten.

Wanneer je je tuinhuis wilt beitsen, dien je het hout voor het aanbrengen van de beits voor te behandelen; vetvrij maken, opschuren en afstoffen. Daarna kun je de beits aanbrengen. Beits gaan 2 tot 5 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit en het weer. Daarna moet je de procedure voor aanbrengen herhalen.

Reguliere beits is helaas niet milieuvriendelijk. Er zitten allerlei chemicaliën in voor meer bescherming, betere verwerking, kleuren en snellere droging.

  • Voordelen van beits zijn de natuurlijke uitstraling bij gebruik van transparante beits, de variatie in kleuren en dat beits vochtregulerend is.
  • Nadelen van beits zijn dat het niet milieuvriendelijk is en het opnieuw aanbrengen erg arbeidsintensief en noodzakelijk is.

De beste beits voor je tuinhuis

Een andere manier van beitsen is het hout te behandelen met Fungi Force. Deze 100% natuurlijke beits zonder chemicaliën breng je op onbehandeld hout aan. Het is milieuvriendelijk en hout behandeld met Fungi Force mag gewoon bij het gft afval. Fungi Force heeft nauwelijks onderhoud nodig. Indien wenselijk kan het hout jaarlijks worden nabehandeld met natuurlijke lijnolie om je tuinhuis mooi zwart te houden.

  • Voordelen van Fungi Force zijn dat voorbehandeling niet nodig is, Fungi Force is onderhoudsarm en hoeft niet opnieuw te worden aangebracht en het is volledig natuurlijk zonder chemische toevoegingen.
  • Nadelen van Fungi Force is dat het alleen verkrijgbaar is in mat zwart.

Tuinhuis lakken of schilderen

Wanneer je je tuinhuis wilt lakken of schilderen, zijn verf en lak in alle denkbare kleuren te verkrijgen. Ook is het verkrijgbaar in een matte, zijdeglans en hoogglans variant. Lakken en schilderen zorgt voor een dekkende beschermlaag zodat je geen houtnerf en structuur meer ziet.

Lakken en schilderen zijn een zogenoemde gesloten systemen, hiermee sluit je het hout af van lucht en vocht. Daarnaast moet je het hout voorbehandelen (vetvrij maken en schuren) en behandelen met een grondverf.

Alle verven en lakken, ook de watergedragen, zijn niet goed voor het milieu. Er zitten allerlei chemicaliën in voor meer bescherming, snellere droogtijd en betere verwerking.

  • Voordeel van verf en lak is dat het verkrijgbaar is in heel veel kleuren en in hoogglans uitvoering.
  • Nadelen zijn de voorbehandeling, het onderhoud en het is niet goed voor het milieu.

Tuinhuis behandelen met houtolie

Er bestaat speciale houtolie om je tuinhuis te beschermen. Het is te verkrijgen in diverse kleuren en leverbaar in verschillende transparanten en dekkende varianten. Olie geeft echter minder bescherming dan beits en verf. Het mist vooral de bescherming tegen UV. Voor het aanbrengen dient het hout stof- en vetvrij te zijn en bovenal droog. Dat laatste is een absolute vereiste omdat je anders vochtkringen kunt krijgen op je tuinhuis.

Houtolie kán milieuvriendelijk zijn, maar bevatten vaak toch additieven voor bijvoorbeeld de kleur, die niet goed zijn voor het milieu.

  • Voordeel van houtolie is de natuurlijke uitstraling.
  • Nadeel van olie is de beperkte bescherming.

Tuinhuis Impregneren is passé

Het impregneren van hout is erg slecht voor mens en milieu. Het is giftig en bevat kankerverwekkende stoffen. Niet voor niets moet geïmpregneerd hout altijd bij het chemisch afval. Wat ons betreft is het impregneren van je tuinhuis helemaal passé. Let op bij de aankoop van je tuinhuis, vaak zijn deze al kant en klaar al geïmpregneerd.

Er verschillende mogelijkheden je tuinhuis te beschermen en optisch te verfraaien. Wil je veilig te werk gaan en rekening houden met het milieu, kies dan voor matzwarte Fungi Force natuurlijke beits. Hier raak je niet op uitgekeken. Het is milieuvriendelijk, eenvoudig aan te brengen en vergt beperkt onderhoud.

Koop nu zwarte natuurlijke beits

Ben je overtuigd van Fungi Force en wil je je tuinhuis zwart beitsen? Bestel dan nu jouw 100% natuurlijke houtbescherming. Fungi Force is verkrijgbaar in blikken van 0,75 l en 2,5 l. Goed om circa 6 m2 resp 20 m2 hout mee te behandelen en voor vele jaren te beschermen.