Tuinhuis,
impregneren of beitsen?
Je hebt net een nieuw tuinhuis in je tuin geplaatst of wilt een tuinhuis aanschaffen en je vraagt je af, zal ik deze impregneren of beitsen. Wij vertellen je het verschil en wat de beste keuze is.
Waarom impregneren of beitsen
De meeste tuinhuizen en blokhutten zijn gemaakt van zacht hout zoals grenen of vurenhout. Dit hout is erg gevoelig voor de invloeden van het weer en uv-straling van de zon. Als je hiertegen je tuinhuis of blokhut niet beschermd, is het hout na een jaar of 5 aan vervanging toe. Reden genoeg om het hout te behandelen, de levensduur te verlengen en langer plezier te hebben van je tuinhuis. Maar kies je nou voor impregneren of toch beitsen. En hoe zit het met het onderhoud en het milieu?
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
De vraag of je moet impregneren of beitsen is eigenlijk geen juist geformuleerde vraag. Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen. Het maakt daarbij niet uit of het tuinhuis al af fabriek was geïmpregneerd of dat je dat zelf hebt gedaan. Zorg in het laatste geval wel voor voldoende bescherming bij het aanbrengen van impregneermiddel.
Impregneren én beitsen, aan te raden?
Geïmpregneerd hout is helaas niet zo goed voor het milieu en zelfs gevaarlijk voor mensen. Het is giftig en bevat kankerverwekkende stoffen zoals koper-II-oxide, chroomtrioxide en arseen. Niet voor niets moet geïmpregneerd hout altijd bij het chemisch afval. En verbranden in bv kachel, vuurkorf of openhaard is uit den boze. Dan komen er veel giftige stoffen rechtstreeks in ons milieu terecht. Wij raden impregneren en aansluitend beitsen van tuinhuis of blokhut dan ook sterk af. Let op bij de aankoop van je tuinhuis of blokhut, vaak zijn deze al kant en klaar al geïmpregneerd.
Alleen beitsen en niet impregneren?
Het is beter om je tuinhuis of blokhut alleen te beitsen en niet te impregneren. Dit kan bij onbehandelde tuinhuizen. Let daarop bij de aankoop. Het te beitsen oppervlak van het tuinhuis dient wel vetvrij te zijn voordat je kunt beginnen. Bij een nieuw tuinhuis is dit meestal het geval. Anders is een grondige reiniging en ontvetting van tuinhuis noodzakelijk. Om de beits beter te laten hechten is enig opschuren van het hout gewenst en aansluitend afstoffen met bijvoorbeeld een gewone huishoudstoffer. Bij traditionele beits dien je dit procedé iedere 2 tot 5 jaar te herhalen.
Wil je milieuvriendelijk te werk gaan? Houdt er dan rekening mee dat bijna alle beitsen – ook de watergedragen beitsen – nog altijd veel chemicaliën, metaalzouten en/of biocides bevatten. Deze worden toegevoegd voor onder meer betere hechting, snellere droging en het weren van schadelijke schimmels. Hoe duurzamer de beits het hout maakt, des te meer chemicaliën worden er toegevoegd aan de beits. Voor het milieu en onze gezondheid zijn al deze toevoegingen natuurlijk niet goed. Het is niet voor niets dat normale beits ook bij het klein chemisch afval moet worden gezet. Gelukkig is er een alternatief. Een 100% natuurlijke beits zonder chemicaliën die na gebruik gewoon in de gft-bak mag. Bovendien heeft deze natuurlijke beits minder onderhoud nodig.
Alternatief voor beitsen en impregneren?
Er is een heel goed milieuvriendelijk alternatief voor het impregneren en beitsen van hout. Dit alternatief is Fungi Force. Dit is een 100% natuurlijk biobeits op basis van een onschadelijke schimmel en natuurlijke lijnolie. Fungi Force kan op onbehandeld hout kan worden aangebracht met een verfroller of een blokkwast. Binnen een uur heb je een gangbaar tuinhuis volledig behandeld. En te veel biofinish of oilfinish aanbrengen is geen probleem. Daar zie je later niets van terug. Ander belangrijkst voordeel van FF ten opzichte van normale beits is de langdurige werking. Onderhoud gebeurt namelijk eens per jaar of per twee jaar, afhankelijk van de blootstelling van je tuinhuis of blokhut aan de elementen. Nabehandelen met natuurlijke lijnolie is dan voldoende.
Fungi Force, zwarte biobeits
Fungi Force is de eerste volledig biologische en 100% milieuvriendelijke zwarte beits. Het geeft hout een mooie natuurlijke matzwarte transparante dekking en het biedt een 100% milieuvriendelijke bescherming van tuinhout. Fungi Force is zeer duurzaam en beschermt tuinhuisjes, blokhutten en ander tuinhout voor vele jaren. De biobeits is eenvoudig aan te brengen op onbehandeld hout, vraagt nauwelijks onderhoud en is zelfherstellend bij kleine beschadigingen. Lees hier meer over hoe Fungi Force werkt?
Hout behandeld met Fungi Force mag na gebruik gewoon in de gft-bak. Dus als je nou je schutting, tuinhuisje of tuinmeubelen zwart wilt beitsen, denk dan aan het milieu én aan de gezondheid en gebruik Fungi Force.
Koop nu natuurlijke zwarte beits
Ben je overtuigd van Fungi Force en wil je je tuinhuis natuurlijk zwart beitsen? Bestel dan nu jouw 100% natuurlijke houtbescherming. Fungi Force is verkrijgbaar in blikken van 0,75 l en 2,5 l. Goed om circa 6 m2 resp 20 m2 hout te behandelen en voor vele jaren te beschermen.