Je schutting
ZWART beitsen

De belangrijkste reden om tuinhout, zoals een schutting, tuinhuis of tuinmeubelen, zwart te beitsen is het hout te beschermen tegen voornamelijk weersinvloeden. Hierdoor wordt de levensduur van het hout aanzienlijk verlengd. Daarnaast geeft zwarte beits een mooie diepzwarte matte transparante dekking waardoor de structuur van het hout zichtbaar blijft. Beits zorgt dankzij de open structuur tevens dat het hout kan blijven ademen. Een heleboel goede redenen dus om tuinhout zwart te beitsen. Maar ga je voor een transparante zwarte schutting of voor een dekkende zwarte beits? Watergedragen of op terpentinebasis? Of kies je voor een milieuvriendelijke zwarte beits zonder chemische toevoegingen? We leggen graag aan je uit waar je op moet letten als je je schutting zwart gaat beitsen.

Dekkende of transparante zwarte beits

Wil je een schutting zwart beitsen, kun je kiezen voor transparante zwarte beits of dekkende zwarte beits. Voordeel van de transparante zwarte beits is dat de nerven en structuur van het hout zichtbaar blijven en de schutting een mooie matte zwarte kleur krijgt en de natuurlijk uitstraling behoudt. Gebruik je een dekkende zwarte beits, zie je de nerven en structuur niet of nauwelijks. Voordeel van de dekkende beits is dat de bescherming groter is dan van een transparante zwarte beits. De meeste beitsen beschermen tuinhout voor 2 tot 5 jaar. Fungi Force is een transparante zwarte beits met een megabescherming. Deze 100% natuurlijke beits beschermt het hout voor vele jaren.

Meer lezen over de duurzame bescherming door Fungi Force.

Terpentine of watergedragen

Zwarte beits is verkrijgbaar als een watergedragen variant en een terpentine gedragen vorm. Voor het beitsen van tuinhout kan zowel een beits op waterbasis als terpentinebasis worden gebruikt. Binnenshuis wordt uitsluitend een beits op waterbasis aanbevolen. Beits op terpentine basis is duurzamer dan watergedragen beits. Ook zijn beitsen op terpentine basis makkelijker te verwerken doordat ze trager drogen en dus makkelijker vloeien. Watergedragen beits is daarentegen snel drogend, geur-arm, elastischer en veel véél beter voor het milieu. Wil je trouwens iets goeds doen voor het milieu, beits dan je schutting met de watergedragen zwarte biobeits van Fungi Force. Die is 100% natuurlijk en bevat geen schadelijke chemicaliën bevat.

Lees meer over de milieuvriendelijke zwarte beits van Fungi Force.

Voorbehandelen hout

Wanneer je een schutting op traditionele wijze zwart gaat beitsen, dient het oppervlak vetvrij te zijn. Een grondige reiniging en ontvetting van de schutting zijn dan ook gewenst. Afnemen met water en zeep kan, voordat je dan verder gaat moet je wel wachten tot het hout droog is. Je kunt ook thinner of ammoniak gebruiken, dat vervliegt sneller, maar het is niet goed voor het milieu en kan het hout verkleuren. Om de beits beter te laten hechten is enig opschuren gewenst. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier om zo min mogelijk krassen te maken want die blijven bij transparante zwarte beits gewoon zichtbaar. Tot slot is afstoffen van groot belang. Stof hindert de beits bij de aanhechting. Hiervoor kun je een gewone huishoudstoffer gebruiken. Bij traditionele beits moet je deze cyclus iedere 2 tot 5 jaar herhalen.

Fungi Force is een zwarte beits die 100% natuurlijk is en op onbehandeld hout kan worden aangebracht. Gelijk met het beitsen van je schutting beginnen dus. Je hoeft deze biobeits alleen na te behandelen met natuurlijke lijnolie. Eens per jaar of per twee jaar, afhankelijk van de blootstelling van je schutting aan de elementen. Na een aantal jaren volstaat zelfs nog minder vaak nabehandelen.

Milieuvriendelijke zwarte beits

De meeste beitsen zijn tegenwoordig minder milieubelastend dan jaren geleden. Zo is beits op waterbasis een stuk milieuvriendelijker dan beits op terpentinebasis. Beitsen op waterbasis voldoen namelijk aan strengere ecologische eisen en bevatten minder schadelijke stoffen. Helaas bevatten bijna alle beitsen – ook de watergedragen beitsen – nog altijd veel chemicaliën, biocides, additieven en/of metaalzouten. Deze worden toegevoegd om allerlei redenen zoals betere hechting aan het hout, snellere droging, het weren van schadelijke schimmels, verwerking bij lagere temperaturen en meer uv-bescherming. Hoe duurzamer de beits het hout maakt, des te meer chemicaliën worden er toegevoegd aan de beits. Voor het milieu en onze gezondheid zijn al deze toevoegingen natuurlijk niet goed. Het is niet voor niets dat normale beits bij het klein chemisch afval moet worden gezet. Gelukkig is er een alternatief.

Fungi Force is een 100% natuurlijke zwarte beits zonder chemicaliën die na gebruik gewoon in de gft-bak mag.

Fungi Force, zwarte biobeits

Fungi Force is de eerste volledig biologische en 100% milieuvriendelijke biobeits. Het geeft jouw schutting een mooie natuurlijke matzwarte transparante dekking en het biedt een 100% milieuvriendelijke bescherming. De zwarte beits is eenvoudig aan te brengen op onbehandeld hout, vraagt nauwelijks onderhoud en is zelfherstellend bij kleine beschadigingen. Lees hier meer over hoe Fungi Force werkt? Hout behandeld met Fungi Force mag na gebruik gewoon in de gft-bak. Dus als je nou je schutting, tuinhuisje of tuinmeubelen zwart wilt beitsen, denk dan aan het milieu én aan de gezondheid en gebruik Fungi Force.

Koop nu zwarte natuurlijke beits

Ben je overtuigd van Fungi Force en wil je je tuinhuis natuurlijk zwart beitsen? Bestel dan nu jouw 100% natuurlijke houtbescherming. Fungi Force is verkrijgbaar in blikken van 0,75 l en 2,5 l. Goed om circa 6 m2 resp 20 m2 hout mee te behandelen en voor vele jaren te beschermen.