Alle kleuren beits leverbaar,
zolang het maar zwart is…

Begin vorige eeuw riep Henry Ford het al, “Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, zolang het maar zwart is”. Hij riep het om de massaproductie van zijn T-Ford efficiënt te houden en zwart was de snelst drogende kleur. Dus werd zijn automobiel alleen nog in zwart geproduceerd.

De geschiedenis herhaalt zich, zeggen ze wel eens. In het geval van Fungi Force is dat helemaal waar. De 100% natuurlijke beits is momenteel in alle kleuren verkrijgbaar, zolang het maar zwart is. Reden hiervoor is dat Fungi Force een natuurproduct is en je de natuur niet zomaar naar je hand kunt zetten zonder chemicaliën. Voor de natuurlijke zwarte beits van Fungi Force is het gebruik van chemicaliën taboe.

Zwarte beits

Fungi Force is een zwarte beits omdat de schimmel, de Aureobasidium pullulans, van de beschermlaag in z’n natuurlijke verschijningsvorm zwart is. Deze schimmel is in miljoenen jaren geëvolueerd tot wat het nu is. Een zoutbestendig, zuurbestendig en uv-bestendige schimmel die erg lang meegaat. Een goede en duurzame beschermlaag voor hout dus. De uv-bestendigheid komt omdat de schimmel melanine bevat. In de volksmond pigment genaamd. Een natuurlijke bescherming tegen uv-straling. Dat pigment zorgt tevens voor de donkere zwarte kleur van Fungi Force natuurlijke beits.
Fungi Force wordt overigens na verloop van tijd nog wat zwarter omdat de schimmellaag dan nog dikker wordt. De transparantie blijft edoch.

Natuurlijke beits

Een vraag die we wel eens krijgen bij Fungi Force is of Fungi Force wel een beits is? Hierop kunnen we volmondig ja zeggen. Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van hout te beschermen tegen weer en wind en het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. In tegenstelling tot verf, dringt beits gedeeltelijk in het hout. Beitsen die voor buiten geschikt zijn, hebben een vochtregulerende werking en bieden een uv-bescherming. Er is dan ook sprake van een open structuur zodat het hout kan blijven ademen. In tegenstelling tot verf waarbij het hout luchtdicht wordt afgesloten.
Fungi Force is volgens de definitie ook een beits. In tegenstelling tot alle andere beitsen bestaat de beschermlaag bij Fungi Force een biologische schimmellaag. Daarom heet het ook wel biobeits of natuurlijke beits.

Andere kleuren beits

Een andere vraag die ons wel eens wordt gesteld is of Fungi Force natuurlijke beits ook in andere kleuren gaat komen dan zwart. Dat zouden we graag willen, maar andere kleuren vragen veelal toevoeging van chemische middelen. Dat willen we bij Fungi Force niet. We willen elke tuin 100% natuurlijk beschermen en daar past het toevoegen van chemicaliën niet bij. In de toekomst verwachten we wel andere kleuren te kunnen leveren, maar donker zal het blijven i.v.m. melanine in de schimmel. Voorlopig blijft het erbij dat we Fungi Force in alle kleuren kunnen leveren zolang het maar zwart is.

En hoe is het dan afgelopen met de zwarte T-Ford? Werd die later wel in andere kleuren geleverd? Ja, met de teruglopende vraag werd deze destijds ook weer in andere kleuren geproduceerd. Voornamelijk alleen donkere kleuren. Ook hier zou de geschiedenis zich wel eens kunnen herhalen.

Koop nu zwarte buitenbeits

Ben je overtuigd van Fungi Force en wil je je tuinhuis of schutting natuurlijk zwart beitsen? Bestel dan nu jouw 100% natuurlijke houtbescherming. Fungi Force is verkrijgbaar in blikken van 0,75 l en 2,5 l. Goed om circa 6 m2 resp 20 m2 hout mee te behandelen en voor vele jaren te beschermen.