Wat is de beste
buitenbeits?

Als je je tuinhuis of schutting gaat beitsen wil je natuurlijk weten wat de beste buitenbeits is. Je wil je tuinhout goed beschermen tegen weersinvloeden en ander onheil van buiten af, dat het hout kan aantasten. Logisch dat je dan de beste buitenbeits wilt gebruiken. Maar wat is nu de beste beits voor buiten?

Om de vraag te beantwoorden wat de beste buitenbeits is, gaan we kijken naar een aantal aspecten die van invloed zijn op de kwaliteit van buiten beits. Welke voor jou van belang zijn bepaal je natuurlijk zelf.

De beste buitenbeits is duurzaam

Een van de belangrijkste eigenschappen van buitenbeits is de duurzaamheid. Dit zegt iets over de mate waarin de beits het buitenhout beschermt. En dat is immers de belangrijkste reden om hout überhaupt te beitsen. De duurzaamheid van beits verschilt nogal per beits en merk. De meeste beitsen gaan 2 tot 5 jaar mee. Daarna moet het hout opnieuw worden behandeld. Er zijn beitsen voor buiten die langer meegaan dan de genoemde 5 jaar, maar die is dan gelijk een stuk duurder dan andere buitenbeitsen.
Meestal geldt trouwens, hoe duurzamer de beits, hoe meer chemicaliën deze bevat. Ook kun je de levensduur van gebeitst hout verlengen door dit eerst te impregneren, maar in de hedendaagse tijd van milieubewustzijn is dat eigenlijk ‘not done’.

Aanbrengen van de beste buitenbeits

Een ander aspect dat bepalend is voor het predicaat beste buitenbeits is het gemak van aanbrengen. Voor traditionele buitenbeits geldt dat voor behandeling een grondige reiniging en ontvetting van het buitenhout noodzakelijk is. En om de beits beter te laten hechten is enig opschuren van het hout gewenst en aansluitend afstoffen met bijvoorbeeld een gewone huishoudstoffer. Dit procedé dient dan elke 2 tot 5 jaar te worden herhaald. Een natuurlijke beits zoals Fungi Force kent een eenvoudiger werkwijze, vooral omdat vooraf geen bewerking van het te behandelen oppervlak nodig is. Ook behoeft deze natuurlijke beits niet elke 2 tot 5 jaar opnieuw te worden aangebracht.

Het beste voor het milieu

Het milieu speelt een steeds grotere rol bij alles wat we doen tegenwoordig. We willen zuiniger met omspringen met moeder aarde en minder vervuilend optreden en circulair omgaan met de grondstoffen. Hier scoort alleen een 100% natuurlijke beits als het gaat om de beste buitenbeits. Alle andere beitsen bevatten chemicaliën om de duurzaamheid te vergroten, maar ook om aanbrengen en drogen te vergemakkelijken. Gemak dient de mens, maar niet ten koste van onze planeet.

Fungi Force is de eerste volledig biologische en 100% milieuvriendelijke buitenbeits. De beits is op waterbasis en bevat geen chemicaliën of andere niet-natuurlijke stoffen. Fungi Force verlengt de levensduur van buitenhout met vele jaren en het hout mag na gebruik gewoon in de gft-bak en composthoop.

Optische variaties

Beits is verkrijgbaar in een transparante variant en een dekkende beits. Bij transparante beits is de houtnerf en structuur van het hout nog goed te zien na aanbrengen. De dekkende beits wordt meestal gebruikt als verf niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in situaties waarbij het hout vochtig kan worden, dan moet het kunnen blijven ademen. Beits is er in verschillende kleuren. Welke kleur jij wilt gebruiken, is een kwestie van smaak. Natuurlijke beitsen zijn meestal niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar omdat er voor kleuren chemicaliën nodig zijn.

Wat kost buitenbeits

Is de duurste buitenbeits ook de beste buitenbeits? Er zijn grote verschillen in de prijzen van buitenbeits. Prijzen liggen grofweg tussen de € 0,60 en € 3,00 per m2 te behandelen hout. Waarbij opgemerkt dient te worden dat grote verpakkingen, bijvoorbeeld 2,5 liter, rond 10% voordeliger zijn dan kleine verpakkingen zoals 0,75 liter. De duurdere beitsen zijn vaak beter omdat er veel onderzoek is gedaan naar werkzame stoffen voor duurzaamheid en het verwerking van de beits. Natuurlijke beits kost doorgaans meer dan traditionele beitsen. Dat komt omdat het proces om de beits te maken complexer is en er t.b.v. de werkzame stoffen geen gebruik gemaakt wordt van (goedkopere) chemicaliën. Ook is de houdbaarheid van natuurlijke beits vaak beperkt waardoor er met kleinere voorraden gewerkt moet worden. Dat verhoogt de kosten.

Wat is nu de beste buitenbeits?

De criteria voor de beste buitenbeits zijn uiteenlopend en hebben voor iedereen een ander gewicht. Echter spelen tegenwoordig het milieu, de duurzaamheid en het aanbrenggemak een grote rol in het bepalen van de beste buitenbeits. We zeggen niet dat Fungi Force de beste buitenbeits is, maar Fungi Force is wel één van de beste buitenbeitsen die op dit moment te verkrijgen is als we kijken naar milieu, duurzaamheid en aanbrenggemak. Fungi Force is zeer duurzaam en beschermt het hout langer dan gewone beits. In principe is één keer aanbrengen voldoende. Daarnaast is Fungi Force een 100% natuurlijke beits zonder chemicaliën. Goed voor het milieu en goed voor mens en dier. Het aanbrengen van Fungi Force kan op onbehandeld hout. Fungi Force is momenteel alleen verkrijgbaar als zwarte transparante beits.

Koop nu de beste buitenbeits

Ben je overtuigd van Fungi Force en wil je je tuinhuis of schutting natuurlijk zwart beitsen? Bestel dan nu jouw 100% natuurlijke houtbescherming. Fungi Force is verkrijgbaar in blikken van 0,75 l en 2,5 l. Goed om circa 6 m2 resp 20 m2 hout mee te behandelen en voor vele jaren te beschermen.