Beits over lak,
verf of beits, kan dat?

Bij Fungi Force krijgen we regelmatig de vraag of Fungi Force natuurlijke beits over reeds geverfd, gebeitst of gelakt hout kan worden aangebracht. In deze blog gaan we in op het beitsen met Fungi Force van reeds gelakt of geverfd hout. Maar kijken we ook naar de mogelijkheden om Fungi Force aan te brengen op reeds gebeitst hout en geïmpregneerd hout.

Beits over lak

Ondanks dat lak en verf schadelijke stoffen bevatten kan in veel gevallen hout met Fungi Force worden behandeld nadat het hout eerder al behandeld is met lak of verf. Het maakt daarbij niet heel veel uit of de lak of verf watergedragen is of op terpentinebasis, al geeft watergedragen lak of verf minder kans op problemen. Het werkingsprincipe van lakken en verven van hout is dat het hout luchtdicht wordt afgesloten zodat er geen vocht in het hout kan binnendringen. Een gesloten systeem derhalve. Wanneer je in dat geval Fungi Force wil aanbrengen over de verf of lak heen, dient het hout eerst grof geschuurd te worden zodat zowel de biofinish als de oilfinish in het hout kan trekken. Hoe meer lak of verf er wordt weggeschuurd, hoe beter Fungi Force kan indringen. Schuur het hout niet te fijn (maar grof) zodat de finish goed het hout kan binnendringen.

Fungi Force kleur uiteindelijk mat zwart. Dit kan wel een aantal maanden duren of zelfs langer. Een tweede laag biofinish bij aanvang aanbrengen helpt om de coating in eerste instantie zwarter te maken, maar uiteindelijk wordt Fungi Force altijd intens matzwart.

Als je niet alle verf wegschuurt kan het zijn dat deze door de coating heen schijnt of dat er zelfs geen coating pakt op de plekken waar nog verf zit. Bij met name lichte kleuren verf kan dit een onwenselijk visueel bijverschijnsel zijn. Ook kan het zijn dat door de oude lak of verf de houtstructuur niet goed zichtbaar is wanneer deze niet volledig wordt weggeschuurd.

Beits over beits

In principe kan Fungi Force ook worden aangebracht over een reeds bestaande beitslaag. Sommige beitsen bevatten echter schadelijke stoffen om schimmels buiten het hout te houden. Dit zou i.c.m. met Fungi Force voor problemen kunnen zorgen. We raden in dat geval aan om eerst te testen met een proefsetje Fungi Force (te bestellen via onze webshop). Als de biofinish na 2 á 4 weken goed is vastgegroeid (veeg en regenvast), gaat de schimmel niet dood en werkt Fungi Force. In de zomer gaat dit sneller dan in voor- en najaar

Verder is de behandeling vergelijkbaar als die bij lak en verf. Het hout grof opschuren zodat de biofinish en oilfinish goed in het hout kunnen trekken. Wanneer er een dekkende beits op het hout zit kan het zijn dat de houtstructuur niet goed zichtbaar wordt. Meer wegschuren van de oude beitslaag is dan het devies. Ook bij lichte beitskleuren kan het zijn dat dit door de Fungi Force laag heenschijnt. Ook dan geldt dat iets verder schuren het devies is.

Beits en geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is hout dat behandeld is met een vloeistof die diep in het hout is getrokken om het hout te beschermen tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Impregneren is geen eindafwerking en wordt daarom altijd nog nabehandeld met beits. Omdat impregneermiddel ook chemische middelen bevat tegen schimmels kan het zijn dat Fungi Force niet goed hecht op het te behandelen hout. Echter als het impregneermiddel zijn werking heeft verloren of middelen bevat waartegen Fungi Force bestand is, kan Fungi Force prima worden gebruik op reeds geïmpregneerd hout. Devies is dan om eerst te testen met een proefsetje Fungi Force.

Samenvattend, kan beits over laf of verf?

Fungi Force kan worden aangebracht op reeds behandeld hout met lak, verf, beits of impregneermiddel. In veel gevallen zal Fungi Force prima hechten en het hout goed beschermen.

Grof opschuren zodat de biofinish en oilfinish goed het hout kan binnendringen is wel een vereiste. Hoe fijner er geschuurd wordt hoe minder de finish kan indringen.

Eerst uitproberen met een proefsetje Fungi Force is ons advies en kan teleurstelling voorkomen.

Beits gebruiken over lak, verf of beits?

Wil Fungi Force gebruiken over reeds gelakt, geverfd of gebeitst hout? Bestel dan hier 100% natuurlijke houtbescherming. Fungi Force is verkrijgbaar in blikken van 0,75 l en 2,5 l. Goed om circa 6 m2 resp 20 m2 hout mee te behandelen en voor vele jaren te beschermen.